Supplerende materiale til kapitel 2 - en bold kommer til danmark
baggrund - Indlæg fra socialdemokraten
Artikel i Socialdemokraten, 7. maj 1928: "Til Danmarks Arbejdere og Idrætsmænd”
I 1920´erne var der blandt socialdemokrater og arbejdere et ønske om at skabe en arbejdersport, der var uafhængig af de etablerede foreninger, som man mente var domineret af borgerskabet. Denne artikel i Socialdemokraten er underskrevet af alle ledende socialdemokrater i Folketinget, bl.a. Th. Stauning. I 1929 blev Dansk Arbejder Idrætsforbund stiftet.
baggrund - “Arbejderidrætsmarch” (1939) af A.D. Henriksen
I anledning af 10 års jubilæum for Dansk Arbejder Idrætsforbund blev der i 1939 udgivet et jubilæumsskrift, hvor der blev gjort status over arbejder-idrætten i Danmark. Forordet blev skrevet af Indenrigsminister Bertel Dahlgaard (1887-1972) fra det Radikale Venstre. I bladet er der bl.a. billeder fra internationale idrætsstævner i Wien og Antwerpen.
baggrund - Lov om Folkeskolen (1937, uddrag)
Lov om Folkeskolen, 1937 (uddrag)
Med loven om Folkeskolen fra 1937 blev en række nye krav til skolen indført, bl.a. om forholdene vedrørende gymnastik og mulighed for bad og omklædning. Det var den radikale politiker Jørgen Jørgensen (1888-1974), der som undervisningsminister (1935-42) formulerede formålet med folkeskolen (se § 1) med udgangspunkt i behovet for barnets personlige udvikling. Indtil 1937 havde det væsentligste formål med folkeskolen været at danne gode kristne borgere.
Du kan læse lovteksten i sin fulde længde på hjemmesiden danmarkshistorien.dk (åbner eksternt link), som er udgivet af Aarhus Universitet.
baggrund - “Idræt i læreaarene” (1939) af Viggo Munck
I anledning af 10 års jubilæum for Dansk Arbejder Idrætsforbund blev der i 1939 udgivet et jubilæumsskrift, hvor der blev gjort status over arbejderidrætten i Danmark. Forordet blev skrevet af Indenrigsminister Bertel Dahlgaard (1887-1972) fra det Radikale Venstre. I bladet var der også et indlæg skrevet af lægen Viggo Munck, der er inde på idrættens nødvendighed.