supplerende materiale til kapitel 1 - arbejdere og gentlemen - begyndelsen på moderne fodbold
baggrund - Den industrielle revolution
I dette dokument kan du læse mere om den industrielle revolution. Teksten er skrevet af Jakob Fihl-Jensen.
baggrund - Økonomi og klassekamp
Her kan du læse en lille uddybelse i forhold til kapitel 1 om økonomien og klassekampen. Teksten er skrevet af Jakob Fihl-Jensen.
Kipling og “hvid mands byrde”
Rudyard Kipling (1865-1936) var en britisk forfatter, der tilbragte en del af sit liv i Indien. Hans far var lærer i Bombay (nu Mumbai), hvor Kipling blev født. Efter uddannelse på en engelsk kostskole vendte han tilbage til Indien, hvor han arbejdede som journalist 1882-1889. I mange af sine senere artikler og bøger beskæftiger han sig med Storbritanniens rolle som imperiemagt.
Her er linket til den danske oversættelse.
Og her er den engelske originalversion (videresendelse til Genius.com).
Videre perspektiver - fodbolddigte
Find et fodbolddigt fra hjemmesiden footballpoets.org (eksternt link). Hvordan kommer sammenhænge mellem lokal identitet og fodbold til udtryk i disse sange? Hvad siger de om fodbold i vores tid?
Skriv eventuelt dit eget digt, som siger noget om dit lokale tilhørsforhold.
Videre perspektiver - brexit
Er Brexit udtryk for briternes længsel efter imperiet? Og hvordan hænger det i så fald sammen med fodboldens verden?
Denne artikel forsøger at give nogle bud: David Winner: “Empire and Entitlement” i theblizzard.co.uk (eksternt link).
George Orwell om sportsånden
G. Orwell (1903-1950) var en engelsk forfatter, der havde været elev på en af de mest prestigefyldte public schools – Eton. I sit tidlige forfatterskab er hans sympati imidlertid især hos den britiske arbejderklasse. Livet på samfundets bund skildrede han bl.a. i bogen Down and Out in Paris and London (1933), som blev til efter selv at have levet blandt vagabonder og tiggere i en periode. Hans senere værker tæller bl.a. Animal Farm (1945) og 1984 (1949), som begge er satiriske skildringer af totalitære styreformer og idéer. Orwell var også meget kritisk over for den voldsomme nationalisme, der prægede 1930’erne og tiden frem mod 2. verdenskrig. Den nationalisme og heltedyrkelse, der kommer til udtryk på fodboldstadioner, er han også skeptisk over for. Det skriver han om i sin artikel “The Sporting Spirit”, som der er et link til herunder.
http://www.orwell.ru/library/articles/spirit/english/e_spirit